Şanzıman Yedek Parça Fiyatları

Şanzıman yedek parça fiyatları Muadil ve Orjinal Şanzıman yedek parça olarak farklılık göstermektedir. Şanzıman yedek parça fiyat listesi günlük döviz kuru ile güncellenmektedir. Bu sayfada listelenen Şanzıman yedek parçaları üretici & ithalatçı garantisi altındadır.

Şanzıman Nedir

  

Şanzıman, vites kutusu; motorun ürettiği mekanik güç krank ve krank üstüne monte edilmiş volant ve volant üzerine monteli debriyaj baskı balata vasıtasıyla şanzımana aktarılır. Temel olarak motordan gelen gücü ,şanzıman kutusu içersinde yer alan dişliler vasıtasıyla kontrol altına alıp vites atma işlemi ile aracın, ileri veya geri yönde gidişi  ve gidiş hızını ayarlayan verdiğimiz vites kararını akslara ordan da akslar vasıtasıyla tekerleklere, dönme kuvveti olarak aktaran bu dönme kuvvetinin hızını ve yönü nu (ileri , geri )belirleyen ana aktarma parçasıdır.

Şanzıman sistemeleri, aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterirler. En önemli parçaları; volant, baskı balata, debriyaj bilyası, merkezi , vites dişlileri , vites sekromeçlerdir.

Şanzuman çeşitleri ise 3 ayrılmaktadır:

Manuel şanzımanlar

Yarı otomatik ya da otomatikleştirilmiş şanzımanlar

Tam otomatik şanzımanlar 

Günümüz araçlarında en çok kullanılan  manuel şanzımanlardır. Bu tip şanzımanlarda, vites geçişleri şöför tarafından elle yapılır, işlemi yaparken ilk önce debriyaj pedalına basılır ve şanzıman sisteminin parçası olan baskı balata yada diğer adıyla debriyaj vasıtasıyla motordan gelen gücü, şanzımana aktarmasını bloke eder.Bu blokaj sırasında,vites aracın hızına göre doğru orantılı olacak şekilde artırılır veya düşürülür sonra debriyaj pedalından ayağımızı çekince motora uyguladığımız blokaj devre dışı kalıp şanzıman aldığı vites komutuna göre gücünü ,diğer aktarma organları olan aks ile tekerleklere aktarmaya devam eder.

Bir diğer şanzıman tipi ise yarı otomatik yada otomatikleştirilmiş şanzımandır. Genel olarak sistem ve parçaları aynıdır sadece şanzıman üzerine monte edilmiş megatron ve beyin yardımıyla vites geçişlerini , motor devir ve sürücü kullanım tercihlerine göre hesaplatıp vites geçişlerini kendi sağlar ve araçlarda debriyaj pedal bulunmaz, sürücü sadece araçın ileri ve geri yönlü vites geçişini debriyaj pedalına olmadan vites kolu üzerindeki düğme vasıtasıyla yapar.

Bir diğer şanzıman tipi olan tam otomatik şanzımanlar ise diğer iki şanzımana kıyasla şanzıman yapısı ve kullanılan parçalar bakımından farklılık gösterir. Temel olarak aynı işlemi yaparken motordan gelen güç, şanzımana volant ve debriyaj yerine trübün ile gerçekleşir.

Şanzıman sisteminin performansı, motorun gücü ile doğru orantılıdır ve vites geçişleri dişliler vasıtası ile değil yağ basıncı ile olur. Araç içerisinde debriyaj pedalı olmaz, sürücü sadece ileri ve geri yönlü vites geçişini debriyaj pedalı olmadan vites kolu üzerindeki düğme vasıtasıyla yapa .

Şanzıman arızalarının tespit ve tamirini, şanzıman servislerinde yaptırabilirsin belki... Şanzıman sistem arızaların tespiti veya size uygun ustayı bulmanızda yardımcı olamayabiliriz; ama arıza sonucu oluşacak parça tedariğinizde parcafilosu.com.tr ailesi olarak aracınızın şanzıman tipine göre %100 uyumlu orijinal ve yan sanayi malzemeleri gönül rahatlığı ile temin edebilirsiniz.








?

Araçla Uyumlu Parça Ara Temizle ✕

" Garajım"a kayıtlı olmayan araçlar için uyumlu parçaları kolayca bulun.

Marka
 
Şaseden Uyumlu Parça Ara

Şase numarası ile aracınız için uyumlu parçaları kolayca bulun.

Garajım

Aracınızı seçerek uyumlu parçaları listeleyin.

Şanzıman


Yükleniyor. Lütfen bekleyiniz.
Yükleniyor. Lütfen bekleyiniz.